Bemutatkozás

Dr. Miko Adam

Dr. Mikó Ádám – Közjegyző

Dr. Mikó Ádám 2003-ban szerzett jogi diplomát (summa cum laude) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. Ezt megelőzően az Amerikai Egyesült Államokban végezte el a középiskola utolsó évét, majd két szemesztert töltött a németországi Göttingenben, ahol 2001-2002-ben a Georg August Universität német nyelvű jogászképzésében vett részt. A „Master of Arts in European Law”elnevezésű angol Európa jogi szakjogász képesítést 2005-ben szerezte meg, majd jeles eredménnyel tette le a jogi szakvizsgát 2007-ben.

Dr. Mikó Ádám szakmai pályafutását 2003-ban kezdte meg a Szecskay Ügyvédi Irodában, mint ügyvédjelölt.

Ezután közjegyzőjelöltként dolgozott dr. Kapási Olga Budapest V. kerületi közjegyző mellett, majd a sikeres szakvizsga után egészen 2012-ig közjegyző helyettesként működött. Ettől az évtől tartós helyettese a Budapest XVI. kerület 2. számú közjegyzői székhelynek. 2012 novemberében közjegyzővé nevezték ki.

Tanulmányai során a nyelvtanulásra is nagy hangsúlyt fektetett. Angol nyelvből felsőfokú jogi szaknyelvi nyelvvizsgát tett, valamint német nyelvből felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Mindkét nyelven folyékonyan beszél. Dr. Mikó Ádám jogosult angol és német nyelvű közjegyzői okiratok készítésére is, mivel angol és német nyelvű közjegyzői nyelvi jogosítvánnyal rendelkezik. Olaszul társalgási szinten beszél.

Dr. Mikó Ádám 2005-től külföldi konferenciákon is képviseli a Magyar Országos Közjegyzői Kamarát (MOKK), 2007-től pedig az Európai Közjegyzők Uniója (CNUE) brüsszeli zálogjogi bizottságának tagja. 2010-ben ő volt egyik magyar előadó a Latin Közjegyzők Uniója (UINL) XXVI. Marrakeshi Konferenciáján.

2008 óta a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségében képviseli a Magyar Országos Közjegyzői Kamarát.

2009 óta számos médiaszereplése volt a MOKK képviseletében (HírTV, Duna Televízió, RTL Klub, Tv2), valamint a MOKK hivatalos lapja, a „Notarius Hungaricus” kiadvány Szerkesztőbizottságának is a tagja.

2009-ben megkapta a MOKK Elismerő Oklevelét, mellyel kamarai munkáját díjazták. 2010 óta a Budapesti Közjegyzői Kamara (BKK) Elnökségének valamint a MOKK Választmányának a tagja. 2012-től újra elnökségi tag a Budapesti Közjegyzői Kamarában.

Számos magyar és angol nyelvű szakmai cikket és tanulmányt publikált (lásd Publikációk menüpont). 2011-ben „Fejér Vármegye és Székesfehérvár Királyi Közjegyzői – Dr. Kepes János közjegyző élete és munkássága” címmel önálló monográfiája jelent meg.

2007-től szakmai munkája mellett a Szlovákiai és a Lengyelországi Közjegyzői Olimpián induló magyar delegációk egyik vezetője, s egyik alapító tagja a magyar közjegyzői labdarúgó válogatottnak. A művészetek iránt is nyitott, 2011-től a Közjegyző Színjátszók Köre (KÖSZIKE) művészeti titkára lett, valamint ő az egyik főszereplője az „Utazás az Özvegység felé” című színdarabnak.